Telemark extrem Totes Gebirge

26.03.2011 17:55

Po týdenním plácání v rakouském středisku Wurzeralm se v poledne vydávám na sólo tůru s cílem vystoupit na nejvyšší horu teto části Totesů - Warscheneck.

Den před tím, v rámci tréningu jsem něco slanil a sjel do východního kotle. Jo hold postupující roky a špek jsou cítit na každým pohybu, není to co za mlada.

Jsou 2 cesty normál z východu po hřebenu, kletersteig  z jihu po strmém hřebenu. Od známého se dovídám ,že existuje třetí JV žlabem s využitím staré neudržované feraty.

Vydávám se touto cestou , žlabem JV částí Warschenecku. Cestou vzhůru za kotlem Frauenkar a Brunnsteiner Kar obdivuji krásu vápencových Alp.

V centrálním žlabu je nebezpečný led, takže sedák,lano a pár karabin má plné využití.

 

Vrchol stíhám za mlhy, rychle nějaké to video a foto z nachystaného stativu a pryč.

 

Sjezd vedu ponejprv na sever a potom najíždím do SV trychtýřovitě se zůžujícího kotle Windhagerkar. Malá sněhová pokrývka letošní zimy dělá kotel ještě strmější. Strmost kuloáru odhaduji na padesátku, na upažení se bez problémů dotýkám pěstěma svahu.

Svah je poctivě tvrdý. Mám strach,že se rozsekám a ještě jedu sám. Nastupující šero rozhoduje, tak jdu do toho. Hrany drží. Telemarkovými oblouky se dostávám do káru,kde fotím sjetý kuloár a potom do modřínového lesa. Vázání na systému NTN, pevná bota Garmont a freeridové lyže G3 odvedly skvělou prácičku.

 

Dále  se dostávám až k vesničce Rossleithen, kde došlapám už za tmy pěšky. Zase jeden hezky prožitý den, na který se nezapomíná.

Video z akce  můžete prohlídnout v sekci video nebo na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=DH4c-UUH0NU


Telemark