Lysá hora freeride trailer a sněhový říjnový rekord

20.08.2010 22:09

Rychlý a neobvyklý nástup studené fronty ukončuje babí léto. Je půlka října 2009 a sněží a jak.Tož tady je videoreport: www.youtube.com/watch?v=VuM7s6vlrGY Večer koštujem čerstvě vypálenů slivovicu.Vzpomínáme na loňskou skialpovou sezónu a přemýšlíme kam jet na zahájenou. Urolbovaný ledovec se stovkami lidí se nám nechce absolvovat V TV bedně chlapi z horské hlásí historický podzimní sněhorekord. Brácha hlásí"Tož jedem,Lysá má metr". Ráno po výdatném spánku a nočním posilnění vyrážíme banda z novojičínska ve složení Martin,Danek já z Brna,valašský to rodák na starou známou východní stranu Lysé. Zde se může sníh ještě pár dnů udržet. 

 

Parkplatz je plný, tak ke slovu přichází dvě lopaty, štengrují nás dvě fajn kočky z vedlejší chalupy, a tak účastníci zájezdu Dan,Tom,Martin co chvila vyrazí

Nasazujeme chlupaté pásy na lyže a hurá pár kilásků do kopce pod bílou klenbou smrků a beskydských horských buků. Listí je stále zelené, ani se nestihlo zabarvit do zlata.

Z vrcholu za dobrého počasí bývají vidět Roháče, Fatra a Nízké Tatry. Beskydská klasika Šantán a hospoda na vrcholu Lysé potěší nejen za špatného počasí. Jsou zde další skialp nadšenci předčasné sezóny.Dáme pokec, gulášek a pivo. Pak jdeme koštnout strmý průsek kousek od zarostlého úseku bývalé černé sjezdovky. Ogaři hecují, o který smrk se dá rozstřelit s telemarkem, a už se jede.

Freeride versus telemark, tož fičák po valašsku začal!

Beskydská rally strom nestrom, přeskoky pařezu nebo padlého stromu, občas sněžný tygr.

Na lyžařské styly je to fifty fifty a poslední hlt slivovice to stvrzuje.

Extra prašan, parádní linie sjezdu horským lesem, ticho a slivovice - to jsou freeride špeky beskydského skialpu.

Dojezd je až k chalupě u silnice, tak co si více přát.

Tož jasná volba oproti urolbovanému ledovci se stovkami lidí, vyzkoušejte také až napadne a plácačku první pomoci sebou!


Telemark