Grossglockner skialp severní sjezd v pohorkách a video

28.09.2010 01:33


Tip na letní přípravu až se zima zeptá?..Aneb když je lyžařský absťák.

 Nejvyšší kopec Rakouska na počest zapomenutého moraváka z Třebíčska Matthiase Ždárského 1856-1940-zakladatele techniky alpského lyžování. Jako první zavedl v Alpách techniku alpského lyžování v oblasti Oetscheru nedaleko Vídně, vyhrál první slalom v r.1905 v Lilienfeldu. Říkají mu děda alpského lyžování a výuky lavin. Zatímco naši sousedé mají jeho muzeum a váží si ho, pojmenovávají se po něm chaty či spolky, naši význam jeho počinu poněkud zapomenuli. Maximálně si vybavují Žďárského bivakovací pytel, což byl jeho vynález. Jo dnes je jiná a uspěchaná doba. V minulém století se sjíždělo na všem a o kapku víc se dbalo na tréning a techniku lyžování. 

 

 Během letní dovolené u Heiligenblut dostávám jako vášnivý lyžař bláznivý nápad. Zlyžovat Grossglockner, nejvyšší kopec Rakouska po vzoru prvních průkopníku skialpu jako před 50 lety.  Garáž  ubytování poskytla ski harampádí všeho druhu. Staré skialp lyže řežu napůl, na špici vazka použiji běžkového vázání a na fix paty šroubuju pružinu a  popruh. Zkouším na to přikurtovat své staré ošmajdané textilní pohory avšak s malým úspěchem.. Vezmu textilní popruh z maček, přišroubuji úchyt a je to hotový. Zkouším to na trávě. Děs běs, padám dozadu, ale zvykám si. Večer se balím vercajk sám,nikoho z ubytovaných klepajících se na čelo sem nepřesvědčil k tomuto počinu.Beru plavky a jdu se schladit na místní koupák.

 

     Ráno vyrážím z parkplatzu na Franc-Josef vyhlídce tunelem kolem opuštěné Hofmannovy chaty dolů na ledovec. Pak přes trhliny ledovece na protější skalku.

Za poledního horka pak přes horní ledovec  a chatu pod vrcholem. Globální oteplování je hrozba hor,  je tady míň sněhu než před 5 a 8 lety ve stejnou dobu.

Na odpoledním Klein Glockner otáčím dolů, na normál sestup je dost pozdě, scházím rychle pod fixy na sníh. Solo přeskoky ledovcových bezedných trhlin za svitu čelovky a měsíce nechci riskovat.     

 

 Pohorky rychle omotám popruhy z maček a vyrážím dolů. Parádní vyhlídky,super sjezd. Lituji, že nemám telemarky.Starobrnem 1,5 l vzdávám holt skialpovým veteránům .Vázání se cestou dolů párkrát odmotá, tak pracně přebaluji.

Starou prudkou hofmankou sjíždím dolů a pak přes ledovec dolů po mužících až pod vyhlídku . Schodo-výšlapem nahoru na parking pro auto a ještě tak tak stíhám večeři před západem slunce dole v penzionu pod Heiligenblut.

   

  


Telemark