Freeride sjezdy lyžařských středisek Hinterstoder a Wurzelalm

15.04.2012 16:56

Klasicky se jezdí hezkým modřínovým lesem po obou stranách vleků jak na Wurzeralmu,tak Hinterstoderu. Tyto střediska však nabízejí i kvalitní možnosti freeridu i s telemarkovým nádobíčkem. 

Hinterstoder:

Hned u dolní stanice starého kotvového vleku ve 1800m je možné sjet do údolí a vydat se na strmým hankem na vrchol Schrocken 2281m.Závěr bývá vyfoukaný a ledový,takže mačky sebou. Sjezd horní části má skoro až ke 40 stupňům. 

Na vrchol vede i jiná alternativa po vzdušném hřebeni s horo výbavou-cepíny,mačky,lano.Nedoporučuji to, je to ale dost riskantní kvůli nebezpečí utržení obrovských převějí,lavin pod hřebenem a balancování na zapadeném fixním lanu nad půlkilometrovou skalní stěnou na pravé straně.

 

Z horní stanice starého kotváče ve 2000m  je možné se dostat se po 300m začátkem cesty po hřebeni ke dvou strmým žlabům,spadajícím do širokého

udolí.Zde je možné se vrátit zpět na pásech k dolní stanici kotváče. 

Ten více vzdálený žleb má blízko 50 stupňů,nepříjemné je to že se spouští přes cepín z převěje. Je zapotřebí rychle přejet nalevo, neboť pod vámi je skála.Ten blíže k vleku má přes 40 st. a bezproblémový nájezd.

Poněvadž jsem to odjel vše telemarkem,byla to pěkná fuška. Výhledy z vrcholu jsou fantastické od hl.hřebene Totesů, Dachteinu, Nízké Taury , Grossglockner a Enstálské Alpy po Hochschwab.

Pohled na západ s Gross Priel

Pohled na východ s Warcheneckem 

 

Wurzeralm:

Středisko nabídlo v první půli dubna neuvěřitelných 3m sněhu. Jezdí se modřínovým lesem od horní stanice lanovky. Je možné sjet doprava malým sedlem a uzkým udolím a podél louky Hasneralmu až do Pyhrnpasu na silnici v 1000m a odtud stopem 3 km zpět do střediska nebo od luk Hasneralmu přes Gameringalm na pásech 3/4 hodiny až na modrou sjezdovku a poté  k dolní stanici.

.

Pro bergsteigery je toto: půlhodinový výstup od horní stanice na sedelko pod Warscheneckem a sjezd kotlem podél skal. Odtud strmým drsným traverzem doprava nad kolmými skalami ( pozor na uříznutí padají zde laviny) a najet do širšího žlabu a dolů až  k jezeru Brunnsteinersee a po běžkové stopě cca 5 min ke stanici dvousedačky.

Dá se i starou feratou s horo výbavou na Warscheneck 2400m a odtud na sever a skibusem zpět. Viz starší video telemarkem Totes Gebirge.

 

Jsou zde i další možnosti hlavně tůr na pásech, ale o tom někdy příště. Tomas T.

 

 

 

 


Telemark