Novinky v telemark lyžování 2020

09.12.2019 20:58

Trh se hýbe jen líně kupředu. Důvodem změn jsou velké investice, např. Scarpě ani Scottu se nechce , obnáší to necelý milión dolarů do vývoje lehčích bot, což mimo  pastiček i obnáší i nutnou užší špici pro kompaktibilitu s horolezeckými užšími mačkami na trhu. Řešením by bylo:  možná přestat dělat kačeny 75mm, ale ty tvoří pořád necelých 50% světového trhu. A dnešní trh je hlavně o lyžařích v resortech, kterým se do backcountry a skitouringu nechce. V současnosti je největší současný tahoun telemarková vazba NTN, předevšímkvůli její exelentní drživosti lyže na hraně!!, což je pro zákazníky z řad alpských lyžařů velmi dobrá zpráva . Díky skitourigových skialp nadšenců se pomalu prosazuje vazba i nová TTN pastičky. Ta se však, dříve vyzkoušeno, v současnosti potýká se zamčenou polohou při extrémním nákleku jízdy.To byl problém první generace Meidjo1-viz náš video test z r. 2016 v Nízkých Taurech v okolí Predigtstuhl.

 Dále s nabalováním sněhu pod vazko ! což je problém jarního skialpu .Tím se už při razantním přišlápnutí na ledových traverzech  vytváří nebezpečí vytržení vazeb z přední části lehkých lyží na bázi lehké paulownie dřeva a balzového dřeva.  Řešením je stále používat trochu těžší vybavení NTN a vybírat lyže alespoň z topolového dřeva či břízového v kombinaci s bukového dřevem nebo titanalem pod vazkem.Pomůže i použití šroubů s větším závitem. 

 Zde prašanové foto Martina a Toma z Heiligenblut Rakousko. Ideální na vyzkoušení telemarků je Telemark festival. Více viz diskuse pod článkem.

Diskusní téma: Novinky v telemark lyžování 2020

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek


Telemark