Dachstein freeride sjezdy

14.10.2010 21:26

 Na Dachstein ledovec se dostanete od Schladmingu přes Ramsau a odbočit doprava maut strasse až do 1700m, kde začíná kabinová lanovka na Dachstein.Lze vyzkoušet i nedaleký vrchol po plochém ledovci. Pro zkušené skialpinisty s výbornou lyžařskou průpravou nabízí Dachstein jižní extrémní lyžařské sjezdy z horní stanice lanovky 2600 m.n.m.Jde se do nich přes díru ve skále po žebříku u lanovek nahoře. Přes tunel ve skále se dostaneme do exponované jižní části.

Těžká extrém freeride varianta je sjíždět hned z tyčemi značeného hřebenu vpravo do dráhy lanovky po skoro padesátistupňovém svahu.

Normál varianta je z hřebínku JV doleva do lehkého kotle necelých 40 st a potom pohodovým dlouhým kotlem a lehce doprava až k lanovce.Lze ji prodloužit na JV až do Ramsau . Pozor na jižní a skibusem zpět na prostřední stanici 1700m k autu.Na skibus musíte mít lístek z toho dne na lanovku, mýto na zpáteční cestě autem je zdarma po předložení lístku. Fugují od listopadu až do týdne po Velikonocích.

Hodně těžká varianta je s výstupem přes jeden hřeben Fluder rinne s extrémním nebezpečím padajících lavin dole jižní stěny,kterou nedoporučuji.

Další normál varianta je s prodlouženým výšlapem přes 2 východní sedla a sjezdem do 40 st.západně kolem chaty Guttenberghaus 2147 m a korytem mezi kosovkou taky do Ramsau. 

Dachstein jižní stěna

 

 

 

 


Telemark