22 DESIGNS OUTLAW NTN Telemark bindings review

10.04.2016 17:56

Na ISPU 2016 se na jaře letošního roku objevil nový typ telemarkového vázání nové normy NTN pro lyžáky kompaktibilní se skialpovým vázáním. Vázání vyrobili zkušení tm skieři z USA. Vázání na první pohled zaujme robusní kovovou konstrukcí s minimem plastových částí. Umožuje přepínání na touren skialpový mod, Chůze je velmi pohodlná na pevném čepu  s vynikající možností dlouhého kroku s rozsahem až 50 stupňů.

Přepínání na sjezdový mod se děje hůlkou.  A k nastupování a vystupování z vázání stačí zatlačit hůlkou zboku na oranžový plastový výběžek pod středem boty. Vázání rovněž umožnuje bezpečnostní vypínací boční funkci. Brzdičky je nutné dokoupit. Dodává se i bez sichráků, což by mohli do budoucna vylepšit. Video z review testování je zde:  

youtu.be/PKjU7XwCQPs

Dost vysoká cena je ale vykoupena asi nejvíce  hladkou flexí z vázání na trhu. Nastavení jedné silné pružiny 1 nebo 2 eurovkou umožňuje rychlé přizpůsobení terénu od sjezdovky po prašan mezi stromy. Dá se jezdit i po patách jako s pevným vázáním jak to šlo s Rottefellou Freeride. Síla střední nastaveného vázání je mezi Rottefelou Freeride a Freedoom. Co je výhoda, že se nechytá lepivý sníh pod vazko, jako u všech ostatních i techových telemarkových vazání. Testováno to bylo o Velikonocích v pohoří Totes Gebirge. Foto viz níže.

Tomáš Tisovský

 

 

 


Telemark